Hogyan válhat valaki rendszergazdává?

A rendszerüzemeltetés egy külön szakma. Egy programozó, vagy egy mérnökinformatikus nem feltétlenül ért hozzá annyira magas szinten: ez egy olyan szakterület, amibe külön bele kell tanulnia mindazoknak, akik szeretnének érvényesülni benne. Miképp válhat valaki rendszergazdává, mi a titok?

Ehhez egy rendszerüzemeltetői tanfolyam elvégzése az első lépés

Rengeteg informatikai szakközépiskola van, ahol lehet ilyen végzettséget szerezni. Ez remek alapokat ad ahhoz, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, hogy mit kell tudnia egy rendszergazdának. Protokollok, szerverek, és hálózatok – ezekről mind-mind kapunk egy jó alapot.

Fontos az önképzés

Önképzés nélkül nem lehet labdába rúgni itt sem. Ha érdekel minket a szakma, akkor saját magunktól is utána fogunk olvasni rengeteg olyan dolognak, ami esetleg minket érdekel, a megtanult ismereteken felül.

Kell a munkatapasztalat

Munkatapasztalat nélkül egyetlen diploma sem ér sokat. Ha nem kezdünk el dolgozni az adott területen, akkor ne számítsunk arra, hogy a munkáltatók tárt karokkal várnak majd minket. Manapság rengeteg cég, vagy akár iskolák is keresnek rendszerüzemeltetőket. Tehát, a tapasztalatszerzés alapvető fontosságú.

Mennyi fizetésre számíthatunk?

A fizetési bérsáv nagyon relatív. Mindig attól függ, hogy pontosan mekkora cégeknek dolgozunk, mekkora felelősséggel. Vannak olyan vállalatok, ahol nagyjából programozói fizetéssel és megbecsüléssel szívesen várnak minket, cserébe az asztalra letett eredményekért. Az IT rendszerüzemeltetés sokszor pont annyira jó szakma, mint bármelyik másik ezen a területen belül. Ha szeretnénk, akkor akár külsős rendszergazda cégnél is dolgozhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.